Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’e Göre Dövize Endeksli Mevduat Hesapları
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı tarafından, döviz hesaplarının TL vadeli hesaplara dönüştürülmesi için yeni uygulanacak olan dövize endeksli, kur yükselişine karşı koruma garantili sistemin yürürlüğe gireceği açıklaması yapıldı. Bunun üzerine 21.12.2021 tarihinde bu sistemin işleyişine ilişkin temel düzenleme düzenleme olarak “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ’den faydalanma şartları nelerdir?
- Yurt içinde yerleşik gerçek kişi olmak,
- 20.12.2021 tarihinde ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı sahibi olmak.
Döviz hangi kur üzerinden Türk Lirasına çevrilecektir?
- Döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan döviz, Türk lirasına çevrildiği gün saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kuru üzerinden çevrilecektir.
Türk Lirasına çevrilen döviz ne kadar süre ile vadeli hesaba yatırılacaktır?
- Hesap sahibinin talebi doğrultusunda, banka tarafından hesap sahibi için 3 ay, 6 ay ve 1 yıl vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açılabilecektir.
Mevduat hesabına uygulanacak faiz oranı nedir?
- Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacaktır. (Aralık 2021 için %14’dür.)
Vade sonunda anapara ile faizi kim ödeyecektir?
- Vade sonunda Türk lirası mevduat veya katılma hesabı sahibine anapara ile faiz veya kâr payı banka tarafından ödenecektir.
Vade sonunda kur farkı nasıl hesaplanacak ve ödenecektir?
- Vade sonu kurunun dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca karşılanacaktır.
Vade tarihinden önce mevduat veya katılma hesabındaki paranın çekilmesi durumunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılacak mı?
- Vadenin süresinden önce bozulması halinde Banka tarafından faiz veya kâr payı ödemesi yapılmayacak, yine Merkez Bankası tarafından da kur farkına ilişkin ödeme yapılmayacaktır.
Kur farkı desteğinden kaç kez faydalanılır?
- Bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesapları kur farkı desteğinden bir defaya mahsus olarak faydalanabilir.
Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ’in tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Av. Kerem KÜÇÜKKARA
22.12.2021